A közismert, hagyományos fatüzelésű sparheltek fantasztikusan néznek ki a konyhában, ám viszonylag alacsony hőmérsékletet érnek el, és jelentős mennyiségű tüzelőanyagot fogyasztanak, miközben hőteljesítményük nem teljesen ellenőrizhető, használatuk így jelentősen korlátozott. Az elődeikhez képest a modern sparheltek inkább egyfajta többfunkciós készülék, amelyek sütésre, főzésre, valamint fűtésre is hasznýálhatóak, emellett beépíthetőek a konyhabútorba is. A modern sparheltek teste kiváló minőségű öntöttvasból készül, amely képes a hőtárolásra és a hőkisugárzásra is, így nagyobb nyitott konyhák fűtésére is alkalmasak. Ami a technológiai újításokat illeti, a modern sparheltek egyértelműen az élen járnak, és alapkivitelben külső levegőellátással vannak ellátva. Néhány modell még az innovatív AirWash rendszerrel is, amely az elülső üveget mindig tökéletesen tisztán tartja egy légfüggöny segítségével.
A fát, mint a főzéshez használt üzemanyagot a kontinentális Európában addig használták nemzedékeken át, míg később fel nem fedezték a szenet és azzal kezdték helyettesíteni a fát. Azonban nem minden ország rendelkezett könnyen elérhető szénkészlettel, és itt kezdhetünk el fatüzelésű sparheltekről beszélni. Az Egyesült Királyságban például a 17. században ismerkedtek meg egy fatüzelésű sparhelt gondolatával, amikor holland és német közösségekben látták őket, ahol még nem fedezték fel a szenet. A 18. században az ipari forradalom megjelenésével gyors változások történtek. Abraham Derby egyike volt a felbujtóknak, akik 1709 körül azáltal, hogy a koksz hozzáadásával javították a vasöntés módját, drámai módon csökkentették az öntöttvas gyártási költségeit. Az öntöttvas és az acél pedig ideális anyag a sparheltek gyártásához. A termelési költségek ezen jelentős csökkenése lehetővé tette az egyre hatékonyabb sparheltek és kályhák gyártását. A faházikók belső terének festményein a mai napig láthatók nagy nyitott kandallók, amelyek tégla oldalaival veszik körül a tüzet, amelyek fölé főzőedények vannak felfüggesztve. Ez a rendszer a 19. századig továbbra is releváns volt a szegényebb otthonokban és háztartásokban. A nagy vidéki házakban, ahol a pénz nem okozott gondot, és a háztartások sokkal nagyobbak voltak, láthatjuk a modern korszak kezdetét. A grillen történő főzést széles körben alkalmazták hús előkészítéséhez, a főzőlapokat pedig serpenyőként is lehetett használni. A vasutak megjelenésével azonban minden megváltozott, és egyre több háztartás engedhette meg magának a fatüzelésű sparhelt beszerzését, mivel a vasút drámai módon csökkentette a nehéz áruk szállításának költségeit. A sparheltek kényelmes, barátságos és masszív zománcozott megjelenése az 1920-as évek végéről, ill. az 1930-as évek elejéről származik. Az eredeti modellek egy részét 75 év után a mai napig használják.
EGYÉNI ÁR |